02-03-2014

Cursus veiligheid en reddingstechnieken

Omdat je nooit genoeg kunt oefenen op deze skills een dagje reddingstechnieken.

Plaats van afspraak was Houffalize en van daar ging het dan samen met instructeur Kris naar een locatie op de Oostelijke Ourthe wat buiten het centrum.

Eerste item op de agenda was werken met de werpzak. Dat dat niet altijd even makkelijk is werd al snel duidelijk door het feit dat zo goed als niemand het doel kon raken, een op een eilandje achtergelaten emmer. Ik denk dat enkel René de volledige afstand heeft kunnen overbruggen.


Niels op de uitkijk, waar blijft die zwemmer

Vers uit de zak werpt natuurlijk makkelijk maar wat als er daarna nog een paar zwemmers volgen. Een touw dat eerst moet opgeschoten worden vliegt toch al zo makkelijk niet meer.

Gelukkig was het niet te koud want een emmer met een touw raken is natuurlijk niet hetzelfde als effectief een zwemmer aan de kant halen. Tijd dus om het water in te gaan. Iedereen was op dat moment nog erg enthousiast op een enkeling na die zich verdacht helemaal achteraan in de groep had opgesteld. Voorlopig geen zin om nat te worden :-).


mis


hebbes

Een enkele zwemmer, meerdere zwemmers tegelijkertijd, aangelijnd springen naar een bewusteloze zwemmer, het passeerde allemaal de revue.

Op dan naar het volgende onderwerp, hoe maak je een gepinde kajak weer los. Erg nuttig om te trainen gezien onze met bomen bezaaide Ardense beken.

Kris had de perfecte boom gevonden en Peter zijn bootje was het uitverkoren slachtoffer. Eerst nog even overlopen wat je zoal kan meenemen van materiaal op een tochtje en dan konden we aan de slag met musketons, pulleys, slings, prussik touwtjes en werptouwen. Voor mij geweldig om allemaal nog eens te herhalen voor anderen een aangename eerste kennismaking. Dat het ook zonder alle materiaal kan, buiten dan een musketon en werptouw, werd ook gedemonstreerd. Touw vast aan de kajak daarna het andere eind rond een boom en dan loop je in het touw (vector pull als ik me niet vergis?)


Wat als enkel een touw niet voldoende is

Daarna was het hoog tijd om even op te warmen en iets te eten.

Na de pauze ging het bevrijden van onze geliefde bootjes verder op een andere locatie enkele tientallen meters verder. Ook hier was er weer het nodige houtwerk dat in de weg lag met een boot die er helemaal onder geblokkeerd was geraakt. Natuurlijk was de meest ideale positie om de boot te bevrijden aan de overkant dus konden we gelijk ook het oversteken van de rivier in groep een keer oefenen.


oeps, fout geparkeerd voertuig


hoe gaan we dat hier aanpakken

De bootreddingsscenario's werden dan afgewisseld met het redden van je eigen. Terug zwemtijd dus. Defensief zwemmen, offensief zwemmen, over de keerwaterlijn rollen. Alles werd getest, gelukkig was het overal net diep genoeg om er geen blauwe plekken aan over te houden. En nog een tweede gelukje, mijn nieuwe droogpak deed perfect haar werk :-). Zwemmen, geen probleem.


effe men nieuwe droogpak showen

Op dan naar het bergen van materiaal. Bootjes en peddels aan de kant krijgen met behulp van de cowtail. Met de duckies ging dit vlotjes, met een ondergelopen hardshell toch al minder simpel.

Als een van de laatste oefeningen dan een tensioned diagonal opgezet, ideaal om man en materiaal van een kant van de rivier naar de andere kant te krijgen al dan niet bewusteloos of gekwetst.

Nog een laatste rondje bootje los krijgen met behulp van tools en dan zat deze zeer leerrijke dag er weeral op.

Nirjhara:

Els

De Oeter:

Jens
Jos
Kris
Laurens
Niels
Peter
René
Wouter

R&O:

Kristof

Bekijk op Nirjhara-Maps

Ourthe, Oostelijke Ourthe, vanaf de samenvloeiing met de Chevral te Achouffe (Wibrin)/Houffalize tot de samenvloeiing met de Oostelijke Ourthe.

Medevaarders