02-09-2011

Rhone, Zwitserland

Na de "kleine" kloof van gisteren is het vandaag tijd voor de "grote" kloof van de Rhone...

Deze nacht hebben we tenminste allemaal een goeie nachtrust gehad, dus nu zijn we fris en monter.

Volgens het boek begint de kloof onmiddellijk met heel stevige passages klasse V waarna het nadien afzwakt naar klasse IV. Met enige onzekerheid kruip ik in mijn kleren. Het is toch immers een kloof en stoppen doe je dan niet zo maar waar het je uitkomt.

De instap is aan een brug en het vergt enig klauterwerk om tot aan het water te geraken. Ik laat mijn boot zachtjes via de berm naar beneden glijden en als hij nog zo'n 20 cm van de oever is laat ik hem schieten, zodanig dat hij recht tegen een rots knalt... Of dat was tenminste toch de intentie. Mijn boot krijgt in zijn val nog een klein wipje en botst over de onderste steen heen die hem had moeten tegen houden. Het gevolg kan je al raden... Boot meteen in het water en alleen weg.

Gelukkig ligt er al iemand in het water ongeduldig te wachten... (Euhm, wie zou dat nu ook alweer kunnen geweest zijn ? :-)

Als er niemand anders vandaag gaat zwemmen heb ik dus het verslag aan mijn been.

Al het materiaal is gerecupereerd, iedereen zit in de boot en we varen de eerste bocht achter en al meteen begint het. Het water zoekt zijn weg tussen een doolhof van mega grote rotsen.

We hadden dus nog geen 50 m gevaren en we moeten er al meteen uit om te verkennen.

onmiddellijk na ons vertrek moeten we al klauteren


Gelukkig staat het water momenteel zeer laag waardoor we de meeste passages toch kunnen varen.

mooie drops


Veel fantasie is er echter niet nodig om te beseffen dat wanneer het water hier 10-15 cm hoger staat, dat het hier hele andere koek wordt.

hele mooie geïsoleerde passages


We nemen onze tijd om alles steeds rustig te verkennen en dan te varen. Het is immers prachtig weer, iets wat we niet gewoon zijn in zwitserland !

Beyr is weer helemaal de oude


nice and clean


Op gegeven ogenblik zijn de moeilijkste passages volgens onze Mr Guide achter de rug waardoor we nu even pauzeren. Terwijl we aan de rand zitten merken we dat het water zeer snel stijgt. Wat ook welkom is voor het stuk dat volgt. Die passages klasse V hebben we nu kunnen varen omwille van de lage waterstand maar voor het vervolg is iets meer water welgekomen.

bij verkenning van deze drop zagen we het water zienderogen stijgen


Wanneer we opnieuw in de boot kruipen genieten we met volle teugen van de rest van de kloof. De inmiddels al iets hogere waterstand maakt dat alles vlot bevaarbaar is maar het is dan ook weer niet té hoog waardoor er niet te veel druk op het water staat. Ideaal voor een eerstbevaring.

de laatste kloof in de kloof...


licht aan het einde van de tunnel. We zijn er bijna


Na het uitvaren van de kloof naderen we al snel onze camping waar we een late middaglunch nemen, in de hoop dat het water nog verder doorstijgt voor het vervolg van de Rhone. Dit deel is volledig open en de rivier is hier ook heel wat breder waardoor nog meer water wenselijk is...

Aangezien ik nu het verslag gemaakt heb, heeft uiteindelijk niemand anders in de kloof dus moeten zwemmen :-(

Wim


Opmerking : aangezien boven de kloof een stuw ligt kan het waterpeil zeeeer snel wijzigen. Hou hier steeds rekening mee !

Bekijk op Nirjhara-Maps

Rhone, de grote kloof van Ernen tot Greniols

Medevaarders

Bert
Bruno
Jörg
Peter
Robert
Wim