05-06-2011

Store Ulla, Noorwegen

De Store Ulla staat bekend om zijn reeks van watervallen waarvan de eerste 3 (door mensen met nen hoek af) bevaren worden. Bovenin zitten eveneens nog 2 lange slides die overal op internet filmkes opduiken. Gisterenavond zijn we dit alles komen bekijken.

We weten dus min of meer wat er gaat komen vandaag. We betalen de BOMweg (= tolweg in het Noors) en rijden naar het hoogste punt voor de instap. Of dat was alleszins toch de intentie. Ter bescherming van de kariboe moeten we halverwege de auto achter laten en moeten we nog zo'n 2 km sleuren met de boot.

Mr Guide en 't rekkerken zien dit niet zitten en pakken de shortcut die onmiddellijk uitkomt aan de slides.

De rest neemt de boot op sleeptouw en begint te stappen. Het panorama is geweldig. Je bevindt je bovenaan op een berg en toch lijkt het hier helemaal niet op. We zitten op een grote plateau waar de wind vrij spel heeft en de temperatuur bijgevolg gevoelig daalt.

een prachtige scenery


Van het gesleur met onze boot krijgen we het gelukkig snel warm waardoor we er niet mee inzitten als we een half uur later tussen de sneeuwschotsen moeten instappen.

De opbouw is perfect. Het begint met rustig kabbelend water en af en toe komen er wat kleinere versnellingen en prongskes om helemaal in vorm te komen.

Wanneer de rivier zich in 2 splitst maant Birdy ons aan om aan kant te gaan. Hij herinnderde zich plots dat er hier achter de hoek een onbevaarbare waterval zit. We stappen uit en zien inderdaad achter de hoek een fameus horizonlijntje? De val is schat ik toch minstens een 15 m met halverwege een kikker. We pakken onze boot op de schouder en beginnen langs een paadje naar beneden te lopen om onderaan de val opnieuw in te zetten.

gelukkig op tijd gezien...


In de nevel van de waterval zetten we onze tocht verder en varen een mooie kloof in.

de uitvaart van het kloofje


Bovenaan zien we al de silhouetten van Mr Guide en 't rekkerken die ons tegemoet zijn gelopen.

Wanneer de kloof zich opnieuw opent volgen nog enkele kleine sprongen en slides en daarna kan het echte werk beginnen.

Nu en dan al een klein sprongske om warm te lopen


We bestuderen nog even de lange slides die we gisteren komen bekijken zijn. Mr Guide en Jorg varen als eerste. Het lijkt allemaal heel vlot te gaan. Toch twijfel ik nog even. De slides op zich baren me niet de grootste zorgen. Wel de waterval die er onmiddellijk na op volgt. Als ik begin te blunderen op de slides wil ik zeker niet ongecontroleerd van die waterval afduikelen. Er wordt gezorgd voor voldoende beveiliging en ik besluit dan maar om te varen. Uiteindelijk ziet het er allemaal spectaculairder uit maar is het helemaal niet moeilijk. Diegenen onder ons die hem varen komen er dan ook zonder noemenswaardige problemen van af.

aqualibi


De waterval achter de slides heeft een, naar mijn mening, niet zo makkelijke invaart waardoor uiteindelijk enkel Jorg en Birdy hem varen. Beiden doen ze het perfect. Ze boofen mooi en landen recht waar ze moesten.

Birdy op de hoogste sprong van de dag


Na de val stapt iedereen weer in en volgen er nog een reeks kleinere slides en sprongen. Op één van deze kom ik net voor de val wat dwars te liggen en kan ik niet meer corrigeren waardoor ik in de ideale positie zit om te blijven hangen in de wals? 't kostte me behoorlijk wat moeite maar na wat vechten kan ik me er toch uitwurmen. Aangezien er voor de rest vandaag geen zwemmers waren heb ik dus het verslag aan mijn been?

de dubbelsprong met in de tweede nog eens een trapje halverwege


Net voor de reeks grote watervallen starten gaan we eruit en is het niet ver meer om naar de onderste parking te stappen waar beyr, die vandaag niet vaarde, intussen onze auto's geplaatst heeft.

WimBekijk op Nirjhara-Maps

Store Ulla, bovenste stuk

Medevaarders

Bert
Bruno
Gert
Jan
Johan
Jörg
Peter
Stef
Ward
Wim