03-06-2011

Sjoa, Noorwegen

De dagen tussen hemelvaart en pinksteren is de traditionele periode voor onze voorjaarsweek . Dit jaar valt dit uitzonderlijk laat. Als je dan ook nog weet dat het afgelopen winter bijzonder weinig gesneeuwd heeft in de alpen en dat het al een warm voorjaar geweest is, dan kan je niet anders dan besluiten dat de kansen op een goede waterstand bijzonder klein zijn. Tenzij je veel regen hebt, maar dat is dan ook weer niet iest om naar uit te kijken tijdens je verlof.

Onze Mr Guide stelt daarom voor om eens naar Noorwegen te trekken. Daar is zeker en vast nog voldoende smeltwater. Even googelen op "kajak noorwegen" en je vindt onmiddellijk de meest extreme kajakfilms. Niet iedereen is er van overtuigd dat dit spek naar onze bek zal zijn maar uiteindelijk laat iedereen zich toch overtuigen...

Met 11 kajkakkers vertrekken we. Groep 1 vertrekt bij Beyr thuis.

zoals naar gewoonte is het weer proppen om alles mee te krijgen


Groep 2 (Birdy) vliegt op met het vliegtuig en moeten we in Gardermoen (luchthaven boven Oslo) oppikken.

Groep 3 (familie Jorg) vaart met de cruise boot tot in Oslo en proberen we onderweg ergens te kruisen.

Voor groep 1 verloopt de rit naar het tipje van Denemarken vlot. Er is nog voldoende tijd over om eerst een pizza te verorberen.

wachten op onze ferry


Om 21:30 h schepen we in op de Ferry voor een overtocht van 4 h. Noreway, here we come !

Beyr zit in dromeland al volop in de Noorsje fjorden


Midden van de nacht rijden we van de Ferry noorwegen binnen en gelukkig krijgt niemand van ons controle van de douane want ik denk dat we lichtjes boven onze alcohollimiet zaten :-)

We crashen nog even langs de kant van de weg en vervolgen onze rit vroeg in de ochtend naar de Sjoa vallei. Onderweg pikken we Birdy op en Jorg zit ons ook al vrij snel op de hielen waardoor we kompleet zijn.

We zetten ons eerste kamp op aan de rand van het bos en maken ons klaar voor onze eerste bevaring. Op het programma staat "asengjuvet", oftewel de klassieke middelste sectie van de sjoa met daaropvolgend de playsection.

De bergen in deze regio zijn nog niet zo hoog waardoor de meeste sneeuw al gesmolten is. Dit levert voor de Sjoa een eerder lage waterstand op waardoor het vaarniveau van het stuk van vandaag eerder rond klasse III blijft. Maar niemand die reclameert om rustig te kunnen invaren na 36 h reizen.

Aan de oevers liggen hier en daar nog mooie plakken sneeuw/ijs


leuk invaren


's avonds steken we onze eerste BBQ aan voor de typische "sommerkoteletten" van Noorwegen. Nu nog een goeie nachtrust en we zijn er helemaal klaar voor...

de noorse sommerkoteletten


goed ingevaren, goed gegeten en gedronken. Nu nog een goede nachtrust en morgen kunnen we aan het serieuze werk beginnen...


Wim


Very nice warm-up run, mainly grade II-III at the low level we had with some slight hints of grade IV now and then, but all super friendly without mean keeper holes. Unlike the low water, there still were some nice play features and clean lines to be had. Scenery was great with the low sun hitting the gorge walls and massive ice falls still reaching down to river level. Got off the river at 8pm, relaxed with plenty of daylight left for barbecue and nice dinner, welcome to Norway!

Bruno

Bekijk op Nirjhara-Maps

Sjoa, Asengjuvet

Medevaarders

Bert
Bruno
Gert
Jan
Johan
Jörg
Peter
Robert
Stef
Ward
Wim