26-05-2023

de Aslielva slides

Om de vakantie af te sluiten zakken we af naar de Aslielva, adrenaline and sliding speed gegarandeerd. Onderweg zien we de Urula in vloed staan, gelukkig is dit niet heel representatief voor de Aslielva, het bovenstuk heeft gewoon goed middenwater, vanaf de zijrivier wordt het wel potig.

We stappen ditmaal helemaal boven in in Asli, het eerste stuk is weidebeek met wat versperringen maar dan volgen enkele lange rapid/slides, best al wel pittig en alhoewel wat minder fotogeniek dan de classic slides, toch zeer de moeite bij deze waterstand. In een van deze eerste slides slaag ik erin om me vast te varen in een ministopperke. Na stevige arbeid lukt het om me los te werken enkel om achterwaarts in een volgende stopper te sukkelen en het hele proces te herhalen, tot groot plezier van mijn trouwe vaarmakkers die al volop aan het inzetten waren op een wet exit..., next time!

Wat te zeggen over de classic slides, ze zien er indrukwekkend uit maar uiteindelijk is het niet echt moeilijk varen en alle lijnen blijken te werken. Klein disclaimerke rond de slide met afsluitend dropke waar er toch consensus is voor de droge lijn. Na de slides verandert het karakter van de rivier, het volume stijgt aanzienlijk, de rapids worden wat meer spaced-out maar vaak ook wat steiler, de boten worden al iets vaker geschouderd. Het lijkt dat we al lang op het water zitten en er is lichte verwarring over de openingsuren van het enige winkeltje in de vallei. Doembeelden van roestige blikken cassouillet uit de remorque ipv. sappige worstjes op de BBQ doen ons besluiten om de laatste 2km voor de dag erna te houden, een prima ochtendrun alvorens de rit naar het zuiden aan te vangen.

Blijkbaar is de Aslielva niet zo bekend bij buitenlanders, ik heb zeker al mooiere omgevingen gezien in Noorwegen en kampeerplekjes vinden is niet zo eenvoudig naast alle dumps, maar de rivier, once you have done it, you keep coming back for more....


Bekijk op Nirjhara-Maps

Aslielva, Slides

Medevaarders

Bert
Bruno
Gert
Peter
Rick
Wim