21-07-2022

Tysseelvi of Tyssaselvi (zie WhiteWaterGuide Norway van Obsommer)

Waterstand: Tysseelvi (Eaux Vives) 7-8 kub.

Een beek die Obsommer en zijn team als first-descent hebben gedaan, dat kan alleen maar spectakel inhouden. En ja hoor. De brug aan de uitstap geeft je zicht op vallen en slides die je mond doen openvallen. Lang niet alles is vaarbaar, maar kijk toch maar een tweede keer en je zal zien dat hier en daar wel stukjes bevaarbaar zijn. Het is zeker de moeite om vanaan de brug helemaal naar het lager gelegen dorp te wandelen (of te rijden) en onderweg de beek in de gaten te houden. Er is zelfs een voetgangersbrug over de rivier halverwege de afdaling. We maakten beneden op het strand aan de fjord kennis met de 50jarige kleinkinderen van voormalige locals. Nu komen ze hier nog op vakantie in het oude huis. Prachtige zichten, bijzonder pitoresk. En de laatste slide (de rechtse van de 3) is vaarbaar, ook al is de ondiepe landing in het fjord zorgenbarend. Ik heb die slide/val op het einde van de dag nog gevaren, ook al was er dan te weinig water en heb ik voorzichtig uiterst rechts gegleden, waar een kicker me vlak op het water deed landen. Erg hard, slecht idee? Niet de moeite om eerst 15m omhoog te klefferen op de rosten achter het oude huis vanop het strand. Mss met meer water wel.

Swat, de eigenlijke vaarbare rivier ligt veeeeel verder stroomop. Na ons toeristisch toertje in het fjorddorpje iets gegeten en op naar de instap. Tot vlak voor de uitstap is de Tyssa en afwisseling van meertjes en leuke rapids. De eerste rapid is eigenlijk de meest uitdagende. Nadien dachten we nog meer spannends tegen te komen, maar bleek al snel dat we een paar keer moesten overdragen vooraleer we onthoofd zouden worden of zo? En voor je het weet start de aaneenrijging van duizelingwekkende drops en slides om eindelijk al dat hoogteverschil naar de fjord te droppen. Tijd om uit te stappen!

Tip: best uitstappen 200m upstream van de 2de auto-brug. Je kan je auto parkeren op een andere verharde weg, die 200m voor de auto-brug omhoog klimt. Er was een hekken, daar 100m voorbij hebben we ons geparkeerd. Je kan de parking van de uitstap niet zien vanop de beek, dus best een herkenningspunt gaan bekijken op de beek voor je vaart.

Als extra?tje nog de helft van de monsterslide net voorbij de brug meegepikt (Birdy en ik) en ik dus die slide/val tot in de fjord. Zie hierboven.

Sandy

Bekijk op Nirjhara-Maps

Tysseelvi, upper (tot voor de grote vallen)
Tysseelvi, watervallen-sectie tot in het fjord

Medevaarders