21-07-2022

Tysselva

Waterstand: Tysselva (Eaux Vives) 7-8 kub.
Een beek die Obsommer en zijn team als first-descent hebben gedaan, dat kan alleen maar spectakel inhouden. En ja hoor. De brug aan de uitstap geeft je zicht op vallen en slides die je mond doen openvallen. Lang niet alles is bevaarbaar, maar kijk toch maar een tweede keer en je zal zien dat hier en daar wel stukjes uit te pikken zijn.
Het is zeker de moeite om van aan de brug helemaal naar het lager gelegen dorp te wandelen (of te rijden) en onderweg de beek in de gaten te houden. Er is zelfs een voetgangersbrug over de rivier halverwege de afdaling. We maakten beneden op het strand aan de fjord kennis met de 50jarige kleinkinderen van voormalige locals. Nu komen ze hier nog op vakantie in het oude huis.
Prachtige zichten, bijzonder pitoresk. En de laatste slide (de rechtse van de 3) is vaarbaar, ook al is de ondiepe landing in het fjord zorgenbarend.
Ik heb die slide/val op het einde van de dag nog gevaren, ook al was er dan te weinig water en heb ik voorzichtig uiterst rechts gegleden, waar een kicker me vlak op het water deed landen. Erg hard, slecht idee?
't Was misschien toch niet de moeite om eerst 15m omhoog te klefferen op de rotsen achter het oude huis vanop het strand. Mss met meer water wel.

Swat, de eigenlijke vaarbare rivier ligt veeeeel verder stroomop. Na ons toeristisch toertje in het fjorddorpje iets gegeten en op naar de instap. Tot vlak voor de uitstap is de Tyssa en afwisseling van meertjes en leuke rapids. De eerste rapid is eigenlijk de meest uitdagende.
Nadien dachten we nog meer spannends tegen te komen, maar bleek al snel dat we een paar keer moesten overdragen vooraleer we onthoofd zouden worden of zo? En voor je het weet start de aaneenrijging van duizelingwekkende drops en slides om eindelijk al dat hoogteverschil naar de fjord te droppen. Tijd om uit te stappen!

Tip: best uitstappen 200m upstream van de 2de auto-brug. Je kan je auto parkeren op een andere verharde weg, die 200m voor de auto-brug omhoog klimt. Er was een hekken, daar 100m voorbij hebben we ons geparkeerd. Je kan de parking van de uitstap niet zien vanop de beek, dus best een herkenningspunt gaan bekijken op de beek voor je vaart.

Als extra'tje nog de helft van de monsterslide net voorbij de brug meegepikt (Birdy en ik) en ik dus die slide/val tot in de fjord. Zie hierboven.

Sandy

Vissershuisjes bij de Fjord en Sandero's Fall...wait for the end :-)


Bovenloop klasse 3 met verschillende leuke slides

Enkele meertjes op de bovenloop in een schitterend kader, ook mooie wandeltip.

De bovenloop met enkele dropjes en slides maar met vlak water ertussen,

en dan 200m voor de wegbrug... zorgen dat je eruit bent

Sander op het laatste stukje van mega-slide

Megaslide Birdy, volgende keer misschien toch de rooster meepikken brrr?Sandero's Fall, echt lachen, na een heel lange studie van de waterval, besloten dat de invaart toch te sketchy was en de val te weinig water had... maar ja, die boot terug omlaag dragen is toch ook geen ding h?, dan maar de droge lijn :-)))))
Met de woorden van Peter:" Alleen al naar de landing kijken deed pijn.:-)))"

Bye
Birdy

Bekijk op Nirjhara-Maps

Tysseelvi, upper (tot voor de grote vallen)
Tysseelvi, watervallen-sectie tot in het fjord

Medevaarders