03-11-2018

La machine à laver

Elke kajakker weet wat je te wachten staat als een passage "machine à laver" heet. Ik ken er wel meerdere maar vandaag is het de beurt aan deze van de midden Tarn. De hoge Tarn heeft nog steeds te veel water en voor "les sources" vindt Birdy jammer genoeg geen vrijwilligers. Voor onze laatste dag wordt het dan maar de midden Tarn, met nog steeds een respectabele hoge waterstand.


de gouffre de meules op de boventarn heeft nog steeds veel te veel water.

De voorbije dagen had Birdy ons al enkele keren gewezen op die "machine à laver". Die is namelijk te zien van bovenop de weg. Elke keer als we daar voorbij reden, stopte Birdy geheid. Maar zoals altijd, van enkele honderden meters hoog, kan je evengoed niet kijken. Beneden ziet dat er toch steeds anders uit (en meestal niet minder eng). De smurfenhuisjes worden opgekuist en vanuit Pont De Montvert is het niet ver rijden.


horen, zien en zwijgen... of zoiets

Het belooft een mooie dag te worden, de regenwolken hebben eindelijk weer plaats gemaakt voor de zon.

De eerste km's verlopen vlot.Dan komen we toe aan de grote bocht die ik herken vanop het stoppunt op straat. Hier moeten we scouten.Achter de bocht ligt de machine à laver waar we al heel de dag naar uitkijken, maar eerst moeten we nog een stevige passage verteren. Met het hoge water is er duidelijk behoorlijke druk. Maar voorzichtig wagen enkele stoeren zich aan deze passage en alles verloopt vlot. Na een tijdje worden zelfs meerdere lijnen geopend.

Dan door naar dé passage van de dag. Vanop de kant is het duidelijk dat je best niet je vuile kleren aanhebt. Het machine à laver draait nog steeds op hoog toerental. Maar langs links lijkt een lijntje te liggen waarmee je het hoofprogramma kan omzeilen. Voorzichtig opent 't rekkerken de lijn. De rest kijkt ernaar en knikt bevestigend. OK, dat is te doen. Wanneer het mijn beurt is, ben ik zo gefixeerd op dat geweld dat ik per sé moet omzeilen, dat ik geen oog heb voor "de voorwas". Enkele meters voor de hoofdwas ligt namelijk nog een wals van kleiner formaat. Ik rol er dwars in en krijg al een voorproefje van wat er mij nog te wachten staat. Ik weet niet meer welke rodeomoves ik allemaal uit mijn mouw geschud heb, maar ik kan er mij gelukkig uitmurwen.


de spleet in het voorwasprogramma

Maar eens uitgespoeld, moet ik nog even volle gas geven om niet rechtstreeks in de hoofdwas te belanden. Ik kan gelukkig het grote keerwater links bereiken en even op adem komen. OEF, nu netjes de vooruitgestippelde lijn langsheen het gat en klaar.


de goeie lijn langs het gat

Nu volgt nog één stevige passage, in een kloofje. Die ziet er best stevig uit, maar ook hier lijkt de hoge waterstand zo zijn voordelen te hebben. De grote kei die het water in het midden van de kloof in twee splitst kan mooi ontweken worden.

Iets na de middag lopen we op de camping de rivier uit en kunnen we onze tocht huiswaarts aanvatten.

Het verlof was kort maar mooi, elke dag weer een nieuw riviertje of passage kunnen afvinken en overal vollen bak water na zo'n lange periode van droogte.

Bekijk op Nirjhara-Maps

Tarn, Midden

Medevaarders

Arne
Bert
Gert
Jan
Peter
Stef
Ward
Wim