19-05-2018

Valbona tweede traject: de weg naar Shoshan?

Een 10 tal km hogerop dan het traject dat we deze ochtend deden en de rivier ziet er al meteen anders uit... erg verblokt, smaller, misschien wat minder druk? In ieder geval is het een beetje kijken hoe en waar we juist inzetten: de rivier is hier gesplitst en de oever flink begroeid zodat iedereen wel op een andere plaats van start gaat.Eens samen en met afwisselend Gert of Ward op kop is het weer snel naar beneden denderen. Ook dit traject is een topper en brengt niemand in de problemen.Af en toe een grote glimlach en misschien wat teleurstelling omdat we iets te snel aan het eindpunt komen.

Misschien moeten we nog wat treuriger kijken want op dit traject zijn de werken al gestart voor weer een dam.We missen Bruno om vandaag nog aan een derde traject te beginnen en kiezen er voor om gewoon een lekkere pint te drinken. Daarna maken we de dag vol met de verkenning van de Gashit.

Voor die verkenning gaan we weer uit van de gps punten van Scheuer. Als startplaats gaan we naar 'the end of the good 4WD road ? It's a 20 min walk with your boats down to the valley'.
Onze chauffeurs stappen mee richting rivier maar geven er al snel de brui aan en keren terug. Blijkbaar geen stappers die mannen, en zeker niet als het wat te steil naar beneden gaat.

Eens aan de rivier verloop de verkenning op zijn Nirjhariaans... Birdy verdwijnt gewoon, Ward verdwijnt om even later aan de overkant van de rivier weer te verschijnen, Wim verkent de rivier vanop de rechteroever en de rest (Thomas, Peter, Rik en Jan) verkennen vanop een mooi wandelpad van waar je de rivier perfect kan zien (lees: gemakkelijk stappen en minder goed verkennen).

Wat we zien stelt ons gerust: genoeg wit maar ook genoeg kalm water tussendoor om te recupereren.

Zelf heb ik een verschrikkelijk slecht oriëntatiegevoel maar mijn compagnons maken een mooi lusje en we komen weldra uit aan 'the end of the good 4WD road'.
Alleen zijn de twee 4WD's er niet te bespeuren en kunnen we terug aan de 20 minuten walk beginnen.
Eens terug aan de start van de rivier vinden we bijna iedereen terug: Birdy was mee met de chauffeurs de wagens gaan halen. Die vonden dat einde van 'the good 4WD road' een goed begin van 'the bad 4WD road'.
Een goede plaats ook om te testen hoe je het best kajaks vastbindt (hard aanspannen en als ze van het dak vallen: nog harder aanspannen).
Ondertussen krijgen we een sms bericht van Ward: hij wacht ons op waar de weg naar Shoshan asfalt wordt.

Beetje zoeken op de kaart en even later rijden we richting Shoshan. Om even te checken spreken onze chauffeurs toch een lokale jongere aan die langs de weg zit te zonnen.

Vrij vertaald:

Is dit de weg naar Shoshan?
Geen idee, dat weet ik niet...
Waar zijn we hier dan?
Hier? Hier zijn jullie in Shoshan!

Enfin... we pikken Ward op en gaan naar de guesthouse voor nog een gezellige avond... Het begrip 'kinderbedtijd' wordt gelanceerd en staat voor je bed opzoeken voor 22 uur (en dat deden er meer dan één die avond!).Bekijk op Nirjhara-Maps

Valbona, eerste bevaarbare deel van de Valbona

Medevaarders

Bert
Gert
Jan
Peter
Rick
Ward
Wim