17-07-2017

Nirjharaanse chaos op de giarsun

Gert en ik hebben onze fiets meegenomen naar Oostenrijk en we willen die natuurlijk niet alleen gebruiken om naar de bakker te gaan. Vroeg opstaan en eerst een mooie rit doen alvorens aan te sluiten bij de kajakactiviteit op de Giarsun is het plan voor vandaag. In Nirjahara termen wordt dat dus team 1 (kajak) en team 2 (eerst fietsen dan kajak).
Ik kijk wat afgunstig naar het nieuwe fietsmateriaal van Gert: topkwaliteit van een bekende franse sportketen en afgemonteerd met zeer exclusief* materiaal. Bij navraag blijkt dat bij het laten herstellen van zijn vorige fiets (ketting gebroken?!) de hersteller een shifter stuk had gemaakt. Na wat aandringen voldoende reden om een waardebon te krijgen waarmee je gewoon een nieuwe fiets kan kopen...
Er knarst nog wel iets bij het schakelen en ook bij het niet schakelen maar verder rijdt Gert er perfect mee naar de Gletsjer van Kaunertal, 40 km tot de top en 2250 hoogtemeters... het valt niet te ontkennen: Decathlon brengt sporten dichterbij, Gert brengt hun fietsen hogerop.Voor onze beklimming hebben we wel wat tijd nodig maar af en toe een berichtje naar team 1 stelt ons gerust... ze zijn lang nog niet aan het varen want door een klein misverstand en verschillend aardrijkskundig inzicht is er wat oponthoud ontstaan: het komt dus wel goed met dat kajakken straks.
Afdalen is altijd plezant (zeker als Gert de kantjes opzoekt) en als we veilig op de camping aangekomen zijn steken we snel een paar boterhammekes binnen om daarna te vertrekken naar de instap van de Giarsun.

Al het geregel bondig samengevat:
 • team 2 is 's ochtends niet slim genoeg om de eigen kajak uit de trailer te halen en meldt dit aan team 1.
 • team 1 vindt dat geen probleem en besluit de kajaks aan de start te 'verstoppen'.
 • team 1A vertrekt en spreekt af met team 1B aan de grens in zwitserland
 • team 1B rijdt naar de grens met zwitserland.
 • team 1B ontdekt dat die grens tamelijk groot en alom aanwezig is
 • na enkele sms-berichten vervoegt team 1B team1A en worden ze weer team 1. Er is wel wat tijd verloren.

 • team 1 rijdt naar de instap en besluit om toch ergens anders in te stappen dan aan de instap
 • team 1 verstopt de boten van team 2 en laat een bericht achter waar dat is: in Susch de eerste brug over en dan eerste straat rechts vind je de boten in een kikkerpoel van 3 op 5 meter.
 • team 1 doet de navette en begint aan de Giarsun (verslag van team 1 op de Giarsun kan ik uiteraard niet maken)

 • Het lijkt perfect geregeld en we rijden naar Susch.
  In het dorp rijden we over de eerste brug maar is er geen eerste straat rechts: wel zicht op de volledige oever tot aan de volgende brug. Geen kikkerpoelen en geen kajaks te zien dus lijkt de tweede brug degene die bedoeld was.
  Een brug met wél een straat rechts die naar de rivier loopt. Wij rijden de straat even in (verboden voor autoverkeer tenzij toestemming) en zien weerom niet onmiddellijk een kikkerpoel, laat staan boten en besluiten dan maar om de auto in Susch achter te laten en ons om te kleden en te voet verder op zoek te gaan.
  Gert mompelt iets van "als we binnen een uur de boten niet vinden vaar ik niet meer". Vol vertrouwen lach ik hier mee en lekker warm ingepakt in mijn droogpak (zo één waarvan je het bovenstuk niet kan open laten) beginnen we aan de zoektocht. Buitentemperatuur vandaag: 28°.
  Het straatje rechts is lang. Onze zoektocht is het ook. We beginnen meer en meer te twijfelen en ook meer en meer te zweten. Mijn droogpak is deze vakantie langs de buitenkant nooit natter geweest dan nu aan de binnenkant.
  We beginnen aan de alternatieven: straat links, andere kant van de rivier, andere brug,... en geven uiteindelijk op. We kleden ons terug om en rijden naar de uitstap om daar team 1 te vervoegen.
  Op dat moment hebben we al meer dan 2 uur lopen soppen in een droogpak.
  In de rit naar de uitstap ziet Gert aan de overkant en bijna aan het volgende dorp de aanhangwagen van Richard staan... we rijden de eerste straat rechts in (verboden voor autoverkeer tenzij toestemming) en vinden er in een kikkerpoel van 3 op 5 meter 2 bootjes en 2 peddels.
  Het is inmiddels 5 uur en bij mij is de zin om nog te varen op dat moment ver weg. Maar Gert wordt terug wakker en begint een kleine overtuigingsactie. Als ik terugdenk aan de memorabele Giarsun-trip van 2013 waar we 3 'lege' boten over bijna het volledige traject moesten meezeulen, moet Gert nog een tandje bijsteken maar even later zijn we ons toch aan het omkleden.
  Gert - iets heviger - ligt al snel vertrekkensklaar, zelf zit ik wat te prutsen: auto op slot, sleutel verstopt, spatzeil toch nog in de auto,... enfin: shit allemaal.

  Ik voel me wat opgejaagd en trek haastig mijn zwemvest over het hoofd. Iets te hevig (zie foto) want er zal wel een gesp of zo tamelijk in de weg hebben gezeten... 't lijkt echt ons dagje niet maar na wat opfrissingswerk beginnen we eindelijk aan de Giarsun.  Veel valt daar niet over te zeggen: Gert vaart voorop en vaart de perfecte lijnen, ik volg en een dik uur later zijn we bij team 1.

  Einde van de dag en einde van de pech?
  Net niet... aangekomen bij team 1 hebben die net het laatste pintje leeggedronken. Wim en Celestin proberen met autostop de navette te doen want de wagen van Philippe laat het afweten. De sleutel, meegenomen op de rivier, is nat geworden en/of de batterij van de wagen is leeg. In ieder geval starten doet hij niet.
  Ondertussen is team 3 opgetrommeld (dochters van Wim). Die komen met een noodrantsoen (chips zonder pintjes) hulp bieden.
  Maar samen met team 3 komen ook Wim en Celestin met de auto's en startkabels er aan. De rest van de dag is een formaliteit: Joost kruipt bij team 3 en de chips en gaat er snel vandoor. Team 1 rijdt met een licht hongergevoel naar de camping. Team 2 doet het zelfde met bovenop ook 'groten dorst'.

  Kortom: het was weer een geslaagde dag.
  PS: reden van het lange zoeken: in het sms-bericht met de locatie van de kajaks moest rechts eigenlijk links zijn.

  Jan

  *exclusief: onderstaande verklaringen zijn gangbaar, in dit verband opteer ik voor 4, 15, 18 en/of 20
  1) Afgescheiden 2) Afgesloten 3) Alleen 4) Apart 5) Behoudens 6) Besloten 7) Bijzonder 8) Chic 9) Eenzijdig 10) Elitair 11) Enig 12) Enkel 13) Enkel en alleen 14) Niet inbegrepen 15) Niet voor iedereen 16) Ongemeen 17) Ongerekend 18) Ongewoon 19) Ontoeschietelijk 20) Speciaal 21) Uitgezonderd 22) Uitsluitend  Nirjhara @ Inn: Giarosun Slucht in Austria - 20170714 from joost caubergs on Vimeo.  Bekijk op Nirjhara-Maps

  Inn, Giarsun Schlucht

  Medevaarders

  Célestin
  Els
  Gert
  Jan
  Joost
  Mark
  Philippe
  Richard
  Tonny
  Ward
  Wim