20-05-2012

Egua, Italië

Intussen is het wel gaan regenen en tegen tweeen staan we onder de afdakjes van de caravans om te kleden. In de tent een pilsje en wachten op betere tijden. Tegen vieren is het zover, de groep wordt onrustig en opeens staat iedereen de boten en kleren in te laden.

Erik is nog lekker met het thuisfront aan het bellen als ik zijn deur open ruk en roep "we vertrekken". Erik is duidelijk verbaasd, nog een rivier? Ja hoor, we gaan de Egua kijken en als die genoeg water heeft gaan we nog even afdalen. "Maar ik heb al een biertje op !!???" protesteert hij nog. Enigzins meewarig kijken we hem aan, niet zeuren, inpakken!

allée mannekes, een betteke rapper hé; 't water is al aan 't weglopen...

Bij de instap is het nog steeds dun en onder de 10 graden. Mijn goesting is dunnetjes, pizza en bier zou ook een best alternatief zijn.

Erik bekijkt de passages vlak voor de uitstap en besluit dat dit helemaal niet te varen is, alleen maar rotsen... Ik heb toevallig een paar rapid racers gezien die hier aan het trainen zijn (in een uur 3 x omlaag of zo) en zie dat alle grote passages voor de afsluitende drop mooie (maar smalle) vaarbare lijnen hebben. Gewoon gaan dus.

Dan rijden we door naar de instap en even later staat iedereen om te kleden. Enigzins verbaasd kijkt Erik het geheel aan en besluit dat het toch niet zijn dag gaat worden. We hebben weer een bunny (-;).

van een invaart gesproken; slide en drop: 8 m in totaal

De Egua begint met een kanaal van ca 100 meter met daaarin een stuk of 5 kleinere passages, het kanaal sluit af met een slide plus afsluitende waterval van totaal 8 meter hoog. Met een rotklap knal ik de val af, helemaal vergeten in te duiken, ik pak het water vol op mijn borst. De Egua wringt zich tot achterin mijn holtes en de camera is spontaan op tilt.

Iedereen komt verder netjes beneden, met uitzondering van Gert die omgaat en tegen het wandje probeert omhoog te rollen. Dat lukt niet en even later zwemt hij. De val heeft ook de helm van zijn hoofd gerukt en enigzins aangeslagen houdt hij ermee op, ook niet zijn dag vandaag.

het past steeds allemaal net

Bruno, Peter, Pieter en ik gaan vanaf hier als eerste groep en we varen bijna alles op "zicht". Dat is het zicht van Bruno want die weet bijna alle lijnen nog uit zijn hoofd. Zonder Bruno waren we er veel vaker uit geweest.

ook lange lijnen met dropjes, slides, walzen (gelukkig zuigen ze niet bij deze waterstand)

De Egua is de steilste beek die ik ooit gevaren heb, eigenlijk een trappenhuis met drops, enorm veel slides en door het lage water amper zuigende walzen.

peter op een schuine slide/drop

Alles gaat top, Pieter moet een keertje zwemmen maar doet dat in een poeltje met een strandje, beter is het niet te timen.

Verder over de tocht: het was top, de steilste 2 km ooit met veel fraaie passages, stroomop filmend krijg je kramp van het omhoog kijken ;) Op de foto's komt dat er niet echt uit, maar geloof me, deze beek is echt steiler dan steil.

peter op de 4m drop

wim op de 4m drop

Te veel passages om op te noemen, wel krap, diverse knokkels liggen open, toch maar eens leren wat smaller te varen ;)

Jan doet zijn wavewheel op een kicker in de slide; toch jan ?

diezelfde slide maar saaitjes gevaren door wim

de aankomst van Jo : gewonnen !

Halverwege zit een lange versnelling met bocht naar links op het einde, haal je die bocht niet, dan duik je in een onderspoelde wand. Bij deze waterstand geen enkel probleem om voor de wand naar links weg te komen, maar bij meer water mogelijk een omdrager.

Hmmm, smaller leren varen...

Na het bruggetje is het even wat vlakker en dan beginnende laatste 5 grote passages met afsluitende waterval. De passages gaan inderdaad allemaal soepel en precies volgens de lijnen die die racers ook voeren. Af en toe wat bony, maar alles loopt soepel.

Pieter

de eerste van de laatste reeks stevigere drops

Pieter op de voorlaatste drop van de laatste reeks

Ik zeker de afsluitende water val onderin de poel, daar ben ik na 10 minuten blauwbekken te koud geworden om zelf nog zin te hebben. Deze sla ik dus maar even over, snel omkleden en warm worden in de auto.

waar moet da bommeken hier gegooid worden ?

Jorg in de afsluitdrop

Birdy in de afsluitdrop

Peter kan er maar niet genoeg van krijgen en vaart hem 3x

wim in de afsluitdrop

Ook jan laat zich niet kennen

bij de vorige bevaring heeft Jo hier het spoelprogramma te verwerken gekregen maar nu gaat het voortreffelijk

Super, top, perfect om de Egua met deze waterstand voor de eerse keer te doen. Nu nog een beetje regen en morgen weer een andere steile beek. Ik wordt hier errug blij van!

MennoBekijk op Nirjhara-Maps

Egua, klassiek stuk

Medevaarders

Bert
Bruno
Gert
Jan
Jörg
Menno
Peter
Pieter
Stef
Wim