17-07-2011

Kander, Zwitserland

Na eerst al de klasse 2 en 3 stukken gedaan te hebben op de Simme blijft er nog wat tijd over om ook nog het stukje met de kloof te varen.

De beschrijving in de gids doet me wat twijfelen en het slechte weer nodigt ook al niet echt uit om nog veel te varen. Na lang aarzelen dan toch maar ingestapt samen met andere twijfelaar Pepe.

Dit stuk van de Simme is veel breder dan de stukken hogerop maar verder ziet het er nog vrij vlak uit hoewel het wel aardig stroomt. Nog genoeg tijd om weer wat in te varen.

de instap


Even later kondigt zich een eerste moeilijkheid aan. Pepe die als eerste vaart heeft de stuw opgemerkt die ook beschreven staat in de gids. Iedereen duikt onmiddellijk links en rechts keerwaters in om alles te gaan verkennen. Pepe en ik liggen rechts en de rest kiest voor het linkse keerwater. Na wat rondgekeken te hebben blijkt niemand er voor te opteren om hier af te gaan. Omdragen dus. Alleen blijkt dit uitsluitend mogelijk te zijn langs links, dus moeten we eerst nog aan de overkant zien te geraken. De stroming is hier niet al te hevig en het is nog een behoorlijke afstand tot de stuw maar ik ben toch blij veilig in het linker keerwater te geraken.

de kunstmatige stuw; niet hoog maar wel gevaarlijk


Na weer ingestapt te zijn komen we al vrij snel aan de samenvloeiing met de Kander. De 3-voudige trappenstuw hiervan is nog net zichtbaar.

Vanaf hier begint het wat wilder te worden en niet zo veel later zitten we in een vrij lange stroomversnelling die ons tot aan de entree van de kloof brengt. Eerst nog even hergroeperen en dan vaart Voenkel als eerste het onbekende tegemoet.

de invaart van de kloof; effe stressen...


Volgens de beschrijving vaar je best uiterst rechts omdat de volledige linkerwand onderspoeld zou zijn. De te volgen route lijkt dan ook op rechts tussen 2 grote blokken te lopen. Een voor een verdwijnt iedereen uit het zicht. Als voorlaatste vertrek ik en geraak mooi tussen de blokken. Voor mij zie ik een volgend blok opdoemen en rechts passeren lijkt de beste optie te zijn. Dat lukt en wat verder ligt Voenkel al in een keerwater te wachten en zit de kloof er al bijna op. Dat viel goed mee. Had ze veel langer verwacht.

De rest is uitvaren op het laatste stukje van de Simme/Kander met oversteek van het meer met lekker warm water tot in de jachthaven. Mooi einde van de eerste dag.

over het meer richting haven


Tussen welke 2 yachten moest ik nu weer mijn boot leggen ?


pepe gaat de shuttle doen


voenkel op zoek naar een droog plekje om om te kledenEls

Bekijk op Nirjhara-Maps

Kander, van Wimmis tot monding in Thunersee

Medevaarders

Els
Gert
Joost
Peter
Peter
Robert
Wim