22-07-2011

Kiene, Zwitserland

Speciaal omdat 't rekkerken er vandaag niet meer kan bij zijn hebben we een pareltje in petto : de kiene :-)

De waterstand is perfekt en aan de instap worden we er even aan herinnerd dat het toch zomer is. Voor het eerst dit verlof kunnen we even genieten van het zonnetje. Na een snelle hap trekken we opnieuw onze spullen aan en zijn we weg.

't Begint al meteen redelijk stevig. Echter toch met voldoende keerwaters om het allemaal onder controle te houden. Zoals omschreven zit in het eerste deel het zwaarste stuk. Mr Guide gidst ons tijdig naar de zijkant en de moeilijkste passages dragen we om.

Bij de uitloop van deze moeilijkste passages stappen we opnieuw in. Eén voor één stappen we in en bekijken we mekaar om de beste route te vinden. Halverwege zit een bocht met aan de buitenzijde een keerwater. Dan heb je de keuze ; ofwel pak je dit keerwater en kan je eerst kijken wat er achter de bocht ligt vooraleer te varen maar dan zit je wel in een moeilijke vertrekpositie om de eerste drop na de bocht te varen. Ofwel vaar je meteen door zodat je de eerste drop mooi kan aanvaren en dan zie je maar wat er op je afkomt. (Mr Guide had wel al teken gedaan dat het OK was maar toch, als 't er stevig aan toe gaat ga ik toch meestal ook graag eens verkennen).

Mr Guide en Beyr zijn allebei goed terecht gekomen. Ik volg en ga meteen ook voor de hele run. De zenuwen spelen me wat parten waardoor ik wellicht niet in de mooiste stijl vaar maar ik kom alleszins goed terecht.

Vanuit mijn keerwater kijk ik naar hoe de anderen het er vanaf brengen.

Het is nu de beurt aan pepe. Hij gaat om en komt terecht in een mooi poeltje. Alle tijd om te eskimoteren. Door de zenuwen en omdat hij niet gezien heeft wat er ging komen trekt hij (veel te vlug) aan zijn spatzeil en gaat zwemmen.

Hijzelf komt al heel snel aan de kant maar de boot is weg. Beyr ligt nog in het water en gaat er meteen achteraan.

Mr Guide springt snel in zijn boot en met ons twee crossen we achter Beyr en de drijvende boot van pepe.

Wat volgt is een smalle kloof met toch nog behoorlijke passages en mogelijke versperringen. Af en toe wordt het toch wat te link om zonder kijken door te varen. Al snel ontwikkelen we een mechanisme waarwij één van ons uitstapt en de andere meteen doorvaart die dan weer verkent aan de volgende passage.

Plots zien we een hele grote steen langswaar langs één zijde door een gootje al het water samengeperst wordt. Een snelle blik maakt ons al snel duidelijk dat dit niet bevaarbaar is. We komen allebei uit onze boot en en beginnen even te panikeren want we zien geen spoor van Beyr. Hopelijk is die er niet op zijn eentje afgedonderd.

We klimmen langsheen de rots en wie zien we daar achter de rots zitten? Beyr met de boot van pepe. De boot van pepe was hier blijven plakken en Beyr had gelukkig tijdig in de mot dat hij hier moest omdragen.

Met ons drie trekken we de boot op het droge en hij blijkt toch redelijk gehavend.

Al vlug komt de rest van het team ons vervoegen. Pepe besluit uit de kloof te klimmen en de rest van de groep vervolgt de tocht.

Het moeilijkste is echter voorbij. Het blijft echter tot de laatste minuut heel mooi varen.

Van Nirjhara 2011/3 (zomer)


Van Nirjhara 2011/3 (zomer)


Van Nirjhara 2011/3 (zomer)


Van Nirjhara 2011/3 (zomer)


Van Nirjhara 2011/3 (zomer)


Van Nirjhara 2011/3 (zomer)


Van Nirjhara 2011/3 (zomer)


Aan de uitstap kleden we ons (in de regen) opnieuw aan en gaan dan op zoek naar pepe. Pepe vinden we al vrij snel, echter zonder boot. Hij was even de moed verloren en heeft zijn boot in de kloof achter gelaten. Met enig klimwerk en de gepaste touwtechnieken kunnen we de boot toch recupereren. Achteraf gezien bleek de schade gelukkig nog mee te vallen.

Een mooie afsluiter van het verlof. 't Rekkerken heeft iets gemist?

WimBekijk op Nirjhara-Maps

Kiene, van Kiental tot voor stuw in Kien

Medevaarders

Bruno
Gert
Joost
Kris
Peter
Robert
Wim