21-07-2011

Saane, Zwitserland

Voorlaatste dag varen en de beschrijving van de Saane klinkt alvast veelbelovend. Mooie klasse 3 (tot 5) rivier met 3 kloven waarvan alleen de laatste als echt moeilijk wordt omschreven (het stuk 5).

De verplaatsing is veruit de langste van de week. Onderweg naar de instap trotseren we de zoveelste regenbui van de week, de nodige hinderlijke wegwerkzaamheden en een moeilijk te vinden uitstapplaats. Uiteindelijk slagen we er toch in om een locatie te vinden die kan dienen, de lokale camping.

de instap: 't regent nog eens voor de verandering...


Veel tijd na de instap krijgen we niet, we zitten vrijwel meteen in de eerste kloof. In tegenstelling tot een paar van de andere rivieren die we deze week al gedaan hebben is dit meer een echte kloof. Minder open en meer met loodrechte wanden. Bochtig ook met verrassende stromingen als je al eens uit de hoofdstroom vaart (lees: zwempartij nr.1 ?ยบ).

Tussen de kloven is het vooral genieten van de omgeving want de rivier houdt zich vrij rustig.

prachtige kloof (met rustig water)


Een stroomversnelling kondigt de 2de kloof aan die smaller maar ook korter is dan eerste. Lijkt een beetje op de kloof op de Ubaye op het stuk met de Romaanse brug maar dan in het klein.

Met het einde van de kloof in zicht verscherpt ook meteen mijn aandacht want er is hier een niet te missen keerwater op rechts zodat je eerst de befaamde/beruchte Saane-S kunt gaan verkennen. Een kort stukje technisch klasse 3-4 varen, afhankelijk van de waterstand.

Een voor een zoekt iedereen een weg tussen en langs de blokken.

Joost in de S-bocht bij de uitgang van de 2e kloof


Ik bekijk alles nog even van op een afstand terwijl ik probeer te beslissen of ik dit stuk al dan niet zal varen. Omdragen is hier ook een optie. Als zo goed als iedereen door het stuk is, is het mijn beurt. Toch maar varen dan, het lijkt mij zeker doenbaar. Beetje de S-bocht op de Chalaux maar dan met minder verval. Wim heeft de te varen lijn uitgelegd en Voenkel staat wat verder klaar met een touw.

Het eerste objectief is gehaald. Keerwater uitvaren en rechts blijven mooi naast de put op links. De hoek is niet helemaal juist maar ik geraak toch nog in een volgend keerwater. Niet helemaal de bedoeling maar toch so far so good. Het uitvaren uit het keerwater laat echter te wensen over. Geraak niet in hoofdstroom en zit te dicht tegen een rots waardoor ik ook nog eens achterstevoren kom te zitten. Vanaf nu is het vooral proberen recht te blijven. Bij het laatste blok gaat het alsnog mis. Ik ben er vrijwel onmiddellijk uit. Gelukkig maar want er volgt een 200-meter lang stuk met de ene wals na de andere.

shiiiiit


Een paar medevaarders gaan ondertussen achter de boot aan en ik probeer mij langs de oever stroomafwaarts een weg te banen wat niet altijd even evident is. De ondergrond heeft soms meer weg van een soort van klei waarop je bijzonder makkelijk onderuit gaat. Net als mijn boot weer in zicht komt gaat het mis en verlies ik mijn houvast waardoor ik naar beneden glijd, over een afgrondje ga en met een klap op mijn rechtervoet terechtkom. De grote teen incasseert het meeste hiervan en bij het neerkomen weet ik al direct hoe laat het is.

Veel tijd om hierbij stil te staan is er echter niet, de enige manier om hier weg te geraken is om verder te varen. Voenkel vaart me over naar de juiste kant van de rivier zodat ik weer herenigd geraak met mijn boot.

Vanaf hier vindt de rivier weer haar rustige klasse 2 karakter terug en worden we onderweg zelfs nog getrakteerd op een heel mooie waterval die uitkomt in de rivier.

nice scenery


De Saane had dan voor sommigen misschien wel iets spannender mogen zijn, de prachtige omgeving maakt veel goed.


Els

Bekijk op Nirjhara-Maps

Saane, van onder vliegveld van Oey tot camping boven Chateaux dOex

Medevaarders

Els
Gert
Joost
Kris
Peter
Peter
Robert
Wim